DE DAKTUIN: PLEK WAAR GEZINNEN MET EEN ZIEK KIND EVEN SAMEN KUNNEN ZIJN.
Jaar
Cliënt
Diensten
Overzicht
De daktuin is een grote speelruimte, waar patiënten van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis, hun broertjes, zusjes en vriendjes even kunnen vergeten dat ze ziek zijn en doen wat alle kinderen het liefste doen: spelen. Onder begeleiding van hun ouders kunnen ze fietsen, klimmen, knutselen of zelfs buiten spelen.
UITGANGSPUNTEN
Op basis van ervaring en onderzoek formuleerde het Ronald McDonald Huis enkele uitgangspunten waaraan de nieuwe daktuin moest voldoen. De belangrijkste hiervan waren: spelen (leeftijd 0 tot 18 jaar), ontmoeten en ontspannen. Een plek waar kinderen hun ziekte even kunnen vergeten.
230 m2
Omvang
47
Speelelementen
1
Boom
Certificering
Veiligheid voor speeltuinen
CONCEPT
De daktuin is een begrip binnen de Ronald McDonald organisatie. UNSCRIPTED heeft in een pitch laten zien dat als je goed naar een tuin kijkt, deze alle ingrediënten bevat waar kinderen en hun ouders behoefte aan hebben om even te kunnen ontspannen en de ziekte te vergeten. Het concept is gebaseerd op drie pijlers: Speelsheid, Geborgenheid en Wijsheid die samenkomen in een ‘Alice in Wonderland-achtige wereld. Het ontwerp kent bijna alleen maar ronde vormen, waardoor de ruimte een vriendelijk en dynamisch karakter heeft. Een contrast met het strakke en klinische ziekenhuis. Zo biedt het kinderen de mogelijkheid om even helemaal te ontsnappen binnen een ziekenhuisomgeving. De basis is tijdloos, rustig en de speelsheid wordt ingebracht door de vormen en het losse speelgoed.
OPVALLENDE ELEMENTEN
De daktuin is ingericht met verschillende hoeken waar voor alle bezoekers iets te vinden is. De kinderen kunnen de sporen op de vloer volgen en zo de mogelijkheden van de daktuin ontdekken. Er is een heerlijke chillplek voor pubers, een klim- en klauterhoek voor de kleintjes en een babyspeelplek. De eyecatcher in het interieur is een grote boom met daarboven een lichtkoepel. Deze benadrukt het concept daktuin en verbindt de wereld binnen het ziekenhuis met die daarbuiten.
‘EEN GEDURFD EN VERRASSEND ONTWERP DAT VERDER GING DAN ‘ALLEEN’ HET INRICHTEN VAN EEN RUIMTE. HET TRAJECT WAS PITTIG, MAAR WE HEBBEN NU EEN PRACHTIGE NIEUWE DAKTUIN’
SAMENWERKING
Het traject van het eerste idee tot en met de realisatie van het ontwerp is een groot succes dankzij een intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen: het LUMC, Ronald McDonald Huis, vrijwilligers, bezoekers en alle leveranciers.